Πως να προστατέψουμε τα βιβλία μας

 











Όσο ζεις μαθαίνεις που λένε, κι έγώ πρόσφατα έμαθα ότι δεν είναι δεδομένο για όλους πως τα βιβλία δεν είναι ακουμπιστήρια, δεν τα βάζουμε σαν στήριγμα όταν γέρνει το τραπέζι ούτε τα παρατάμε στο μπαλκόνι για μια ολόκληρη σεζόν. Πρώτος λοιπόν κανόνας για την προστασία των βιβλίων είναι να μην τα δανείζουμε σε ανθρώπους που τα χρησιμοποιούνε για σουβέρ ή σου λένε από το 1996 πως έχουν μόνο 10 σελίδες για να το τελειώσουν και στο φέρνουν. Δεν θα γίνει ποτέ αυτό, πάει το βιβλίο, το έχασες, θρήνησέ το όσο σου χρειάζεται και πήγαινε παρακάτω. Τα λέω με μια δόση υπερβολής, αλλά αν δεις στο ίνσταγκραμ στόρι με το βιβλίο σου οριζόντια και φρέντο εσπρέσο από πάνω να στάζει, θα με θυμηθείς. 

Η υγρασία είναι εχθρός των βιβλίων. Μπορεί να έχεις πάρει βιβλίο μαζί σου στην παραλία και όχι μόνο συνειδητοποίησες όταν γύρισες σπίτι πως έφερες και άμμο Σαντορίνης μαζί σου, το βιβλίο μάλλον το είχες βάλει μέσα στην τσάντα με τη βρεγμένη πετσέτα και τώρα βράχηκε και οι σελίδες κόλλησαν. Για τη μεταφορά του βιβλίου στην παραλία, μπορούμε πάρα πολύ απλά και εύκολα να το βάλουμε σε μια σακούλα τροφίμων που κλείνει. 

Δεν χρειάζεται όμως να βραχεί από πετσέτα ή να μας πέσει καταλάθος μέσα σε μια λίμνη. Η υγρασία φθείρει το βιβλίο ακόμη και όταν δεν την βλέπουμε. Αποφεύγουμε λοιπόν, να τοποθετούμε τις σπιτικές μας βιβλιοθήκες κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων και μακριά από παράθυρα. Αν αυτό δεν γίνεται, αγοράζουμε εκείνα τα κουτάκια και τις κρεμάστρες που ρουφάνε την υγρασία από τον χώρο και τα αντικαθιστούμε με νέα μόλις γεμίσουν νερό. Αυτό είναι μια καλή λύση όταν η διαρρύθμιση του σπιτιού δεν βολεύει. Αποφεύγουμε επίσης, να αποθηκεύουμε τα βιβλία σε υπόγεια και αν είναι τόσο μεγάλη ανάγκη, τα βάζουμε σε κούτες και όχι απευθείας στο έδαφος. Είναι καλύτερα σε ένα ράφι, σε περίπτωση που σπάσει σωλήνα ή κάτι τέτοιο, να είναι κάπου ψηλά. 

Άλλοι εχθροί των βιβλίων είναι η θερμότητα και το φως του ήλιου. Λένε πως αν η θερμοκρασία στον χώρο είναι για σένα καλή, τότε μάλλον είναι και για τα βιβλία ενώ η άμεση έκθεση στο φως του ήλιου τα ξεθωριάζει. 

Τα βιβλία που είναι λεπτά και μεγάλα και δεν στέκονται, τα τοποθετούμε στο ράφι οριζόντια ώστε να μην χαλάσουν οι άκρες και τσαλακωθούν. Στηρίζουμε όλα τα βιβλία καλά, γιατί αλλιώς γέρνουν και παραμορφώνονται. Αποφεύγουμε συνδετήρες και χαρτάκια με κόλλα πάνω στα βιβλία, όπως επίσης χρησιμοποιούμε για σελιδοδείκτες κανονικούς σελιδοδείκτες και όχι ογκώδη αντικείμενα. 

Φροντίζουμε να καθαρίζουμε τακτικά τα βιβλία από τη σκόνη, τα σκουπίζουμε με ένα μαλακό πανί ή με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι μπορούμε να αφαιρέσουμε τη σκόνη από τη ράχη, προσεκτικά κρατώντας το κλειστό και χωρίς να ρουφήξει το σκουπάκι τις σελίδες. Μεγαλύτερη προσοχή σε δερματόδετα βιβλία. Δεν τα καθαρίζουμε με υγρά καθαριστικά, με ένα πανί μόνο. 

Δεν πατάμε τα βιβλία από τη μέση για να ανοίξουν καλύτερα. Δεν θα ανοίξουν, τα χαλάσουν, θα φύγουν οι σελίδες και δεν θα μάθουμε ποτέ τι έγινε με την Τζέσικα στην επόμενη σελίδα.

Όταν ένα βιβλίο είναι παλιό και σπάνιο και έχει υποστεί κάποια βλάβη, είναι πάντα μα πάντα καλύτερα να απευθυνθούμε σε κάποιον συντηρητή και δεν κολλάμε από μόνοι μας ταινίες που μπορεί σε βάθος χρόνου να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στο βιβλίο. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις