Πρωινή βόλτα με τα σημειωματάρια του Καμύ





Από αγαπημένες συνήθειες, το περπάτημα στη συννεφιά και το διάβασμα αυτοβιογραφιών και ημερολογίων. Στην ίδια κατηγορία αγαπημένων συνηθειών, το πρώτο βιβλίο από τα σημειωματάρια του Καμύ, "Τα τετράδια" όπως αποκαλούσε ο ίδιος τις σημειώσεις του.
Κοντά στο σπίτι μου, βρίσκεται ένα μικρό άλσος, το οποίο τις πρωινές ώρες είναι εξαιρετικά ήσυχο και κατάλληλο για βόλτα, για ηρεμία και διάβασμα με καφέ στο χέρι και ένα βιβλίο της θαλπωρής. Τα σημειωματάρια του Καμύ, είναι για μένα ένα βιβλίο θαλπωρής, που το κουβαλάω συχνά μαζί μου, όταν θέλω να διαβάσω κάτι που έχω διαβάσει ήδη αρκετές φορές. 


Οι επιστολές των συγγραφέων και οι προσωπικές τους σημειώσεις, με συγκινούν απίστευτα περισσότερο κι από το ίδιο το έργο τους ορισμένες φορές. Λατρεύω να παρακολουθώ τις σκέψεις τους, τις αντιφάσεις, την ανησυχία ή τη θλίψη τους, τη χαρά και την αγάπη για τα κοντινά τους πρόσωπα, την ματαιοδοξία, τη ροή της σκέψης τους. 


Οι σημειώσεις ξεκινούν με έναν συγκλονιστικό συλλογισμό. 

Μάιος '35.

Αυτό που θέλω να πω είναι:

Μπορούμε να νιώσουμε -χωρίς ρομαντισμό- τη νοσταλγία μιας χαμένης φτώχειας. Κάποια χρόνια που βιώθηκαν μέσα στην εξαθλίωση αρκούν για να δημιουργήσουν μια ευαισθησία. Σε τούτη την ιδιαίτερη περίπτωση, το περίεργο συναίσθημα που νιώθει ο γιος για τη μητέρα του αποτελεί όλη την ευαισθησία του. Οι εκδηλώσεις αυτής της ευαισθησίας σε κάθε λογής τομείς εξηγούνται επαρκώς από τη λανθάνουσα, υλική ανάμνηση των παιδικών του χρόνων (μια κόλλα που δεν λένε να φύγει από την ψυχή). Απ'αυτό πηγάζει, για όποιον το αντιληφθεί, μια ευγνωμοσύνη και, συνεπώς, μια ένοχη συνείδηση. Απ' αυτό πάλι και κατ' αναλογίαν, σε διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον, απορρέει το συναίσθημα ενός χαμένου πλούτου.

Αφού η ανάγκη μου για διάβασμα μέσα στα δέντρα και κάτω από τη συννεφιά ικανοποιήθηκε, ξεκίνησα για το σπίτι. Η δική μου ηρεμία συνάντησε την ηρεμία μιας γατούλας που έπαιρνε τον υπνάκο της μέσα σε μια γλάστρα. Προσπάθησα να μη την ξυπνήσω, αν και για γάτα μπορώ να πω πως κοιμόταν αρκετά βαριά.





*παρακαλώ πολύ να μην αντιγράφετε ούτε να χρησιμοποιείτε με οποιοδήποτε τρόπο τα κείμενα και τις φωτογραφίες αυτού του site χωρίς την γραπτή άδειά μου




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις