Πως φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο



"Πως φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο" συγγραφέας: Ροδούλα Παπά, εικονογράφηση Κώστας Μαρκόπουλος, εκδ.: Νεφέλη, 


Το πως γίνεται ένα βιβλίο δεν είναι και εντελώς άγνωστο. Από το ξύλο στο χαρτί κι από το βιβλιοπωλείο στο σπίτι σου σε μια στοίβα βιβλίων που περιμένουν να τα διαβάσεις. Το λέω αυτό, μιας και συνηθίζω να αγοράζω συνέχεια βιβλία και να δημιουργώ δεξιά κι αριστερά στοίβες με τα αδιάβαστα που κάποτε γίνονται διαβασμένα και μεταφέρονται στη βιβλιοθήκη με συνοπτικές διαδικασίες. Διαβάζω από βιογραφίες πολιτικών και κλασικά μυθιστόρηματα μέχρι παιδικά βιβλία κι ας μην είμαι παιδί. Λατρεύω τις μικρές ιστορίες τους αλλά περισσότερο απ'όλα λατρεύω την εικονογράφηση. 

Και γι' αυτό το μικρό αντικείμενο που γράφει μέσα του είτε για πολιτικά σκάνδαλα είτε φανταστικές ιστορίες για παιδιά, χρειάζεται να εργαστούν πολλά άτομα μέχρι να φτάσει στη στοίβα με τα βιβλία μου και να με περιμένει. Και η διαδικασία από το δέντρο μέχρι το τυπογραφείο είναι μεγάλη και γι'αυτό ασχολούνται τόσα πολλά άτομα, ο καθένας με τις δικές του γνώσεις και δεξιότητες. 


Πρώτα πρώτα αποφλοιώνεται το ξύλο και κόβεται σε μικρά κομμάτια, κι αυτά τα κομματάκια αναμειγνύονται με νερό και ορισμένα χημικά κι έτσι δημιουργείται ο χαρτοπολτός που στη συνέχεια λευκαίνεται. Στεγνώνει, γίνεται λείο, γίνεται ανθεκτικό και μετά στη σειρά, έρχονται τα μελάνια. 
Τυπογραφικό μελάνι που δεν ξεθωριάζει και δεν κολλάει στα χέρια μας όταν γυρίζουμε τις σελίδες μία μία. 

Κι αυτό το πανέμορφο βιβλίο, μέσα από τις συνοπτικές -τόσο όσο- εξηγήσεις και την εικονογράφηση του, διηγείται βήμα βήμα όλη τη διαδικασία της δημιουργίας ενός βιβλίου από το δέντρο ως το σπίτι, από τον συγγραφέα ως τον εκδοτικό οίκο, στις απαραίτητες διορθώσεις, στην εικονογράφηση και στη βιβλιοδεσία. 

Το ξέρατε ότι οι σελίδες του βιβλίου ράβονται με κλωστή; 




*παρακαλώ πολύ να μην αντιγράφετε ούτε να χρησιμοποιείτε με οποιοδήποτε τρόπο τα κείμενα και τις φωτογραφίες αυτού του site χωρίς την γραπτή άδειά μου

*όλα όσα γράφονται σ'αυτό το σάητ αποτελούν απλώς την προσωπική μου άποψη 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις