Στο βουνό με τον Τζον Φάντε, μια συζυγική νουβέλα




Τζον Φάντε, Γεμάτη Ζωή, Εκδ.: Δώμα 


Μπορεί να έχει μπει η άνοιξη λίγο περισσότερο και λίγο πιο νωρίς απ’ότι έχουμε συνηθίσει, με υψηλότρες θερμοκρασίες από αυτά που ξέρουμε, τα βουνά όμως, ψηλά στις κορυφές έχουν ακόμη χιόνια. Σήμερα που τα γράφω όλα αυτά, είναι μια μέρα ηλιόλουστη κι ανοιξιάτικη αλλά από όσο διάβασα, ο καιρός σύντομα θα αλλάξει και θα κρυώσει απότομα. 

Ο φετινός χειμώνας έμοιαζε περισσότερο με φθινόπωρο, άλλοτε βαρύ κι άλλοτε φθινόπωρο σκέτο, χωρίς βάρος ή κάτι άλλο. Σκέτο φθινόπωρο στην καρδιά του χειμώνα. 

Μεγαλωμένη σε ορεινή πόλη, είμαι συνηθισμένη στον βαρύ χειμώνα, εκείνον με τα χιόνια πάνω από το γόνατο και τη θερμοκρασία κάτω από το μηδέν για μέρες πολλές. Επομένως η Θεσσαλονίκη που ζω τώρα, πολλές φορές είναι για μένα είτε μια μεγάλη άνοιξη είτε ένα μεγάλο φθινόπωρο. Και ο φετινός χειμώνας που ήταν τόσο ελαφρύς, μου μεγάλωσε την επιθυμία μου για βουνό, ψηλές κορυφές και χιόνια.

 

Σε αυτή την βόλτα πήρα μαζί, ένα καταπληκτικό βιβλίο του Τζον Φάντε, από τις εκδόσεις Δώμα, και πέρα από την επαφή με τη φύση και τη γαλήνη που προσφέρει το χειμερινό τοπίο, ένα καλό βιβλίο και ζεστός καφές στο σαλέ προσθέτουν κι άλλη ομορφιά στη μέρα μου. 

Το «Γεμάτη Ζωή» το πρόσεξα πρώτη φορά, ύστερα από ένα απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στα σόσιαλ των εκδόσεων. Το διάβασα σε ένα απόγευμα, με μια ανάσα κσι τώρα έγινε από αυτά τα βιβλία που τα παίρνω μαζί μου γιατί θέλω να γυρνάω ξανά και ξανα6στις σελίδες του. Μου άρεσε τόσο πολύ ο τρόπος γραφής του και το χιούμορ του, που τώρα θέλω να διαβάσω όλα όσα έχει γράψει κι έχουν μπει στη λίστα μου ολα5του τα βιβλία. 



"Παλιά χρησιμοποιούσε ένα μαγικό πράμα που το έλεγαν φτέρες στο Λυκόφως. Ήταν σαν να μυρίζεις Σοπέν και ποιήματα της Έντνα Μίλλεϋ, κι όταν το άρωμα του αναδυόταν απ'τα μαλλιά της και τους ώμους της, ήξερα ότι η σημαία είχε υψωθεί κι είχε δοθεί το σύνθημα να ξεκινήσει το κυνήγι"


Στην καταπληκτική αυτή νουβέλα, ο Τζον Φάντε, αφηγείται την καθημερινότητα με διαπεραστικό τρόπο, ξεδιπλώνει τη σχέση με τη γυναίκα του και την μεγάλη ανατροπή με την εγκυμοσύνη της και τον ερχομό του παιδιού τους. Μας βάζει μέσα στη σχέση του με τον πατέρα του, μέσα στο σπίτι που γέμισε τερμίτες, στο νοσοκομείο και στην κρεβατοκάμαρα που έγινε, όπως λέει, αλλαντοπωλείο. Είναι τόσο αποκαλυπτικός που για λίγο, ζεις κι εσύ μέσα στο σπίτι μαζί τους. 



*παρακαλώ πολύ να μην αντιγράφετε ούτε να χρησιμοποιείτε με οποιοδήποτε τρόπο τα κείμενα και τις φωτογραφίες αυτού του site χωρίς την γραπτή άδειά μου

*όλα όσα γράφονται σ'αυτό το σάητ αποτελούν απλώς την προσωπική μου άποψη 







 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις