Πως βρίσκουμε άρθρα στο Science Direct

 

Το Science Direct είναι ένας ιστότοπος του εκδοτικού οίκου Elsevier που παρέχει πρόσβαση σε μια μεγάλη βιβλιογραφική βάση δεδομένων του οίκου. Τα άρθρα που μπορεί να βρει κανείς κάνοντας αναζήτηση μέσα από το Science Direct αφορούν Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική, Επιστήμες της Ζωής και Υγείας, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ενώ υπάρχει πρόσβαση σε άρθρα ελεύθερης πρόσβασης (open access) σε πολλά από αυτά απαιτείται εγγραφή ή πληρωμή του άρθρου ανά προβολή (pay-per-view)

Μπαίνοντας στο Science Direct  η πρώτη εικόνα που βλέπουμε είναι η παρακάτω όπου μας εμφανίζεται το πλάισιο αναζήτησης. 













Μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε αναζήτηση είτε από εκεί είτε από τη σύνθετη αναζήτηση πατώντας στο advanced search . Η φόρμα της σύνθετης αναζήτησης προσφέρει περισσότερα πεδία ώστε να μπορούμε να καθορίσουμε περισσότερους όρους. (δεν είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθούν όλα τα πεδία, αρκεί να συμπληρωθεί ένα πεδίο για να γίνει η αναζήτηση)

Η αναζήτηση γίνεται με το να γράψουμε απλώς τον όρο μας ως τίτλο, το όνομα συγγραφέα, το έτος δημοσίευσης, τη σειρά 




Ο αριθμός των αποτελεσμάτων μας διαφέρει ανάλογα με την αναζήτηση που θα κάνουμε. Με το που κάνουμε την αναζήτησή μας, μας βγάζει έναν συνολικό αριθμό αποτελεσμάτων ενώ στην αριστερή στήλη μπορούμε να επιλέξουμε τα φίλτρα τα οποία θα περιορίσουν τα αποτελέσματα και θα κάνουν την αναζήτησή μας περισσότερο αποτελεσματική. 
















Αν γνωρίζουμε το έτος δημοσίευσης για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος να ψάξουμε όλα τα αποτελέσματα που μας εμφανίζει. Βάζουμε στα φίλτρα κατευθείαν το έτος δημοσίευσης. Το ίδιο και όταν κάνουμε αναζήτση με το advanced search. 
































Κάτι ακόμη που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η γλώσσα και να μην θεωρούμε δεδομένο πως όλα τα αποτελέσματα που θα μας δώσει πίσω θα είναι οπωσδήποτε στα αγγλικά, γιατί δεν θα είναι. Επίσης σημαντικό για να κάνουμε πιο εύκολη την αναζήτηση και να γλιτώσουμε χρόνο, είναι να περιορίσουμε από τα φίλτρα τον τύπο της πρόσβασης, αν θα είναι ανοιχτής ή όχι. 






















Βλέπουμε ότι, στην ίδια αναζήτηση τα αποτελέσμα από 256 που ήταν στην αρχή, περιορίστηκαν σε 86 με το φίλτρο για τον τύπο πρόσβασης. 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις