Απόκριες στην Κοζάνη

 









Αν έχει περάσει κανείς απόκριες στην Κοζάνη, ειδικά μάλιστα πριν την δύσκολη εποχή της πανδημίας, θα ξέρει πως από την Τσικνοπέμπτη ως και την Μεγάλη Αποκριά, την Τρανή Αποκρία που λένε οι Κοζανίτες, οι δρόμοι γεμίζουν κόσμο και πηγαίνουμε όλοι από Φανό σε Φανό για να καταλήξουμε στο στενό στην πλατεία. 



Μεγάλωσα στην Κοζάνη και από το σχολείο θυμάμαι να προετοιμαζόμαστε για τις Απόκριες, για τους φανούς, για τα sourd games, αγαπημένα sourd games! Τα παιχνίδια των σούρδων δηλαδή. Βέβαια, μετά από όλη αυτή την πολυήμερη διασκέδαση στους δρόμους και φυσικά στο κρύο, καταλήγαμε όλοι άρρωστοι και οι σχολικές αίθουσες ήταν μισές την πρώτη εβδομάδα μετά τις αποκριές. 



Αν έχει περάσει κάποιος από την Κοζάνη τις Αποκριές και έχει βρεθεί στους Φανούς, θα ξέρει σίγουρα για τα τραγούδια των Φανών, "τα μασκαρλίτ'κα" που περιστρέφονται γύρω από τη σεξουαλικότητα και όλα γράφονται και τραγουδιούνται στο γλωσσικό κοζανίτικο ιδίωμα και γύρω από τη φωτιά. Ο Φανός, για όποιον δεν το γνωρίζει, λέγεται το άναμμα της φωτιάς, ο χορός που στήνεται γύρω από τη φωτιά, τα τραγούδια και η αποκορύφωση του γλεντιού. Κι αν είναι κάποιος Σούρδος εδώ που θέλει να προσθέσει κάτι, ας το προσθέσει. 



Όταν ήμουν μικρή με έπαιρνε η γιαγιά στην πλατεία να δούμε τους χορούς ή μας έκανε το χάσκα, την συχώρεση δηλαδή στο σπίτι και όσο εκείνη προσπαθούσε με ατο αυγό και την κλωστή, εμείς γελούσαμε και μας έλεγε "σ'χωρεμένα" 'η "σ'χουρρημένα" όπως λένε πολλοί. Τα χάλκινα περνούσαν και περνάνε από τις γειτονιές και σιγά σιγά βγαίνουμε στην παρέλαση από νωρίς να δούμε τι άλλο αστείο θα σκεφτούν οι Κοζανίτες για τα άρματα της παρέλασης, βγαίνουμε, γυρνάμε στους Φανούς και επιστέφουμε στα σπίτια μας Δευτερά. 

Ψάχνοντας φωτογραφίες από τα παλιά, βρήκα κάποιες από τις Απόκριες του 2016 που έβρεχε την ημέρα της παρέλασης και νομίζω κάποιες από πέρυσι, Απόκριες του 2023 που ήταν αυτές μετά την πανδημία. Εχω κάποιο κενό για το διάστημα της πανδημίας και δυσκολεύομαι να θυμηθώ αν έγιναν φανοί και το 2022. 

Ελπίζω για φέτος, ο καιρός να βοηθήσει, Καλή Αποκριά!

κοζάνη, ειδήσεις κοζάνη, αποκριά κοζάνη, καρναβάλια


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις