Πεζοπορία στον Χορτιάτη

 











Αν κάποιος μένει στη Θεσσαλονίκη ή εδώ γύρω και θέλει να ξεφύγει από την πόλη και να κάνει μια σχετικά εύκολη προς μέτρια πεζοπορική διαδρομή το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ανέβει στον Χορτιάτη. Γράφω εύκολη προς μέτρια, επειδή αν κάποιος βγει από το μονοπάτι και ακολουθήσει τον χωματόδρομο, η διαδρομή γίνεται αρκετά εύκολη. 











Οι μέρες που έχει ομίχλη είναι πραγματικά μαγικές. Οι φωτογραφίες που έχω βάλει είναι από τα μέσα του Νοέμβρη (ναι άργησα λίγο) και το τοπίο είναι πανέμορφο. Ομίχλη, κόκκινα και κίτρινα φύλλα, ησυχία. 



















Ένας τρόπος για να φτάσει κάποιος στο καταφύγιο του ΣΕΟ είναι να ακολουθήσει το μονοπάτι των παγοποιών από την βόρεια πλευρά του βουνού, από τον οικισμό του Χορτιάτη όπου ξεκινάει. Μέχρι το καταφύγιο θα χρειαστεί περίπου μιάμιση ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με τον ρυθμό της βάδισης και τις καιρικές συνθήκες. 




















Ονομάζεται μονοπάτι των παγοποιών από τους παλιούς παγοποιούς που ανέβαιναν στο βουνό και οδηγούσαν το νερό από τις πηγές σε μπάρες, όπου μαζευαν το νερό και αυτό στη συνέχεια πάγωνε. Επειδή δεν πάγωνε όλο, το νερό που έβγαινε το άφηναν να ξανά παγώσει και όταν τελικά γινόταν όλο πάγος, το τεμάχιζαν με τσεκούρια και ύστερα το πουλούσαν στη Θεσσαλονίκη και σε εμπόρους πάγου. 




















Δεν είμαι πολύ σίγουρη, αλλά απ'όσο έχω ακούσει, οι τελευταίοι παγοποιοί έζησαν και έκαναν αυτή τη δουλειά μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Σε κάθε περίπτωση, το μονοπάτι είναι πανέμορφο και η βλάστηση πλούσια  με οξιές και καστανιές. 
Υπάρχει εμφανής σήμανση με κόκκινο και ταμπέλες που οδηγούν στο καταφύγιο Σ.Ε.Ο., επομένως, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε το μονοπάτι. 




















Την πρώτη φορά που ανέβηκα ήταν από τις κεραίες και μπορώ να πω πως ήταν ελαφρώς πιο δύσκολη διαδρομή, ίσως βέβαια, να φταίει το γεγονός πως την προηγούμνεη ημέρα είχε βρέξει και το έδαφος ήταν λάσπη που γλιστρούσε. Όπως και να έχει το μέρος είναι πανέμορφο, όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσεις.




*παρακαλώ πολύ να μην αντιγράφετε ούτε να χρησιμοποιείτε με οποιοδήποτε τρόπο τα κείμενα και τις φωτογραφίες αυτού του site χωρίς την γραπτή άδειά μου

*όλα όσα γράφονται σ'αυτό το σάητ αποτελούν απλώς την προσωπική μου άποψη 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις