Μερικά βασικά πράγματα για το Koha, καταχώριση νέου χρήστη

 



Πολλοί φοιτητές, έχουν την εντύπωση πως θα μπουν σε μία βιβλιοθήκη και αμέσως θα τους ζητηθεί να κάνουν κάτι στο koha που δεν το ξέρουν και που δεν το διδάχτηκαν ποτέ. Αυτό φυσικά δεν ισχύει και ειδικά όταν είσαι σε συνθήκη πρακτικής άσκησης έχεις αρκετό χρόνο να μάθεις, να κάνεις ερωτήσεις και να κάνεις τα λάθη σου χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Θυμάμαι όταν σπούδαζα εγώ, τα πραγματα που μάθαμε στη σχολή ήταν αρκετά περιορισμένα συγκριτικά με εκείνα που τελικά κάναμε στις βιβλιοθήκες. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό γιατί στο πλαίσιο ενός μόνο μαθήματος οι φοιτητές έχουν τον χρόνο να καταλάβουν τα βασικά. Μάλιστα, μπαίναμε σε ένα περιβάλλον demo  που έτσι κι αλλιώς δεν είχε όλες τις λειτουργίες ώστε να τις μάθουμε από πριν. 

Όσο μένεις στην εξυπηρέτηση, θα έλεγα πως δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Δανεισμός, επιστροφή, αναζήτηση στον κατάλογο και ίσως κάποιες ελάχιστες φορές στατιστικά. Το να κάνεις καταχώριση ενός νέου χρήστη είναι επίσης αρκετά εύκολο, αν το κάνεις μια δυο φορές, από εκεί και κάτω ξεκινάς να το κάνεις μηχανικά. Σε αυτό το ποστ θα βάλω κάποια βασικά πράγματα σχετικά με την καταχώριση ενός χρήστη και πιθανώς σε κάποιο επόμενο για στατιστικά μέσα από το koha και για τον κατάλογο ή το Marc. 








Το πρώτο που βλέπουμε όταν κάνουμε log in στο koha, είναι η παραπάνω εικόνα. Διαλέγουμε το patrons ώστε να κάνουμε την νέα καταχώριση. 



Από τη στιγμή που διαλέγουμε το new patron μας κατεβάζει μια σειρά από επιλογές και θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξουμε μία από αυτές. Μπορεί ο χρήστης που θα περάσουμε να είναι προπτυχιακός φοιτητής ή μεταπτυχιακός φοιτητής ή εξωτερικός χρήστης σε μία πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Κάθε χρήστης μπορεί να έχει διαφορετικές επιλογές και δικαιώματα γι'αυτό είναι απαραίτητο να διαλέξουμε ποια είναι η ιδιότητά του. 




Η κάθε βιβλιοθήκη μπορεί να έχει διαφορετική πολιτική ως προς τι χρειάζεται από τον χρήστη όπως για παράδειγμα να καταχωρεί παιδιά ως ξεχωριστούς χρήστες και όχι να γίνονται δανεισμοί στο όνομα των γονιών. Κάποια σημεία όμως είναι κοινά και το πρόγραμμα δεν επιτρέπει να γίνει αποθήκευση του χρήστη αν αυτά τα στοιχεία δεν συμπληρωθούν. Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση, αριθμός κάρτας είναι κάποια από αυτά. Από τη στιγμή που περάσουμε τα στοιχεία κάνουμε αποθήκευση. Τι να προσέχουμε: Οταν καταχωρούμε έναν χρήστη προσέχουμε πάντα να κάνουμε έλεγχο στην αναζήτηση μόλις κάνουμε την αποθήκευση. Αναζήτηση με ονοματεπώνυμο, με αριθμό ταυτότητας, με αριθμό κάρτας. Τρεις γρήγορες αναζητήσεις θα μας γλιτώσουν από πολλά προβλήματα στο μέλλον. Αν δεν τον βγάζει η αναζήτησή μας κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά. Πέρα από τα στοιχεία του τα οποία συμπληρώνουμε προσεκτικά, περνάμε τον αριθμό της κάρτας του. Είναι σημαντικό να κάνουμε αυτόν τον έλεγχο με τον αριθμό της κάρτας (barcode) για να βεβαιωθούμε πως όλα είναι σωστά. 













Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι χρήστες έχουμε στη βιβλιοθήκη και να σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας αναλόγως, αλλά γι'αυτό έχω να γράψω πολλά σε άλλο ποστ. Αλλιώς είναι όταν οι περισσότεροι χρήστες μας είναι φοιτητές κι αλλιώς όταν είναι ηλικιωμένοι. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις